Skrevet af 10:10 Europa

EU’s og dit arbejde for et bedre miljø

EU

EU har sat sig klare klimamål for 2010, og i fællesskab arbejder medlemslandene for bedre forhold for miljøet. Dette sker på flere forskellige områder, både ift. beskyttelse af naturområder, bedre drikkevand, mindre luftforurening og kontrol med spredning af pesticider og kemikalier i miljøet. Men hvad kan du selv gøre for at hjælpe med at bevare vores natur og leve mere miljøbevidst? Læs med her.

Hvad EU gør

Den Europæiske Union har vedtaget nogle standarder og love for, hvor meget hvert land fx må udlede af CO2 i luften, hvor meget man i landbruget må sprøjte med pesticider, hvilke krav der skal opfyldes for, at frugt og grønt kan kaldes økologiske, bevarelse af naturområder og meget mere.

Vidste du derudover, at EU hvert år uddeler en pris for ’Europas miljøhovedstad’, som gives til den by, hvis lokale myndigheder har været med til at forbedre miljøet i byen. I år gik prisen til Lissabon. På den måde anerkendes de lokale miljøer og kræfter inden for EU, som bidrager til en mere bæredygtig hverdag. På samme måde kan du selv være med til at gøre en forskel ift. at leve mere miljøvenligt og bæredygtigt. Lad dig inspirere og vær med til at inspirere andre.

Hvad kan du selv gøre

Tag et kig på dit hverdagsforbrug og se, hvor du kan gøre en forskel. Begynd at købe økologisk frugt og grønt, frem for uøkologisk, så er du med til at bevare bedre standarter for dyrkning med mindre forbrug af pesticider.

Du kan med fordel også begynde at købe mere økologisk tøj, som fx er produceret af genbrugelige materialer, fx genbrugt polyester eller genbrugt uld. I produktionen af økologisk bomuld bliver der også brugt væsentligt mindre vand og energi, som er til gavn for miljøet. Eller begynd at gå i genbrugsbutikker, hvor du måde kan finde tøj, møbler, porcelæn, bøger og mange andre ting og sager til billige priser. På den måde kan din tøjstil eller indretningsstil også blive mere personlig og unik.

Hvordan transporterer du dig rundt fra a til b? Gør gerne brug af kollektiv trafik, hvis du skal langt eller køre mellem landsdele. Skal du måske bare ned i byen og handle eller over og besøge en god ven, kan du med fordel tage cyklen. Kan du ikke undvære bilen, kan du overveje ved køb af din første bil (eller din næste) at skifte til en elbil, selvom det også er lidt dyrere.

Bor du i hus? Så kan du undersøge, om det er muligt at sætte solcelleplader på taget og på den måde spare på energiregningen. Husk at slukke for kontakten, når du ikke bruger lys og lamper mere. Du kan også blive bedre til at sortere dit affald i metal, plastik, grønt og småt brændbart, hvis det ikke i forvejen er obligatorisk, hvor du bor.

Der er mange små ting du selv kan gøre, der til sammen bliver til en større indsats. Snak med dine venner og naboer om, hvordan I kan leve mere miljøvenligt, så I kan hjælpes ad og have nogen at spare med.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Luk